12 factoren voor werkgeluk

Ervaar je veel druk op je werk? Ga je over je grenzen heen? Ervaar je weinig balans tussen werk en privé? Maak je lange dagen? Ben je moe? Bang dat je ontslagen wordt? Denk je steeds vaker na over het hebben van een andere baan?

Tijd om actie te ondernemen, pak je regie naar geluk in je werk. Lees hieronder hoe je dit kunt doen.

12 factoren voor werkgeluk

Werkgeluk is een actueel thema voor werkgevers en werknemers. Er bestaan diverse modellen om werkgeluk te beschrijven en om te ze te meten. Wij zijn fan van de 12 van Warr en Clapperton. Zij stelden de 12 geluksfactoren op, op basis van wetenschappelijke literatuur.

  1. Hoge mate van invloed

De mate van invloed die je werknemer heeft op hoe zijn of haar werkdag eruit ziet, draagt bij aan het werkgeluk. Sommige mensen vinden autonomie erg belangrijk. Werknemers zelf de volgorde van hun werkzaamheden laten bepalen, geeft ze een vorm van vrijheid waar ze gelukkig van worden.

  1. Gebruik de sterke kanten van je werknemers

Een baan waarin je werknemer zijn of haar kwaliteiten kan laten zien, maakt gelukkig. Zorg er daarom voor dat je de sterke en zwakke punten kent van elke werknemer. Maak vervolgens gebruik van de kwaliteiten van je werknemers. Daarmee verhoog je niet alleen de productiviteit, maar ook het werkgeluk.

  1. Zorg voor uitdaging in het werk

Een baan waarin alleen simpele klusjes gedaan moeten worden, biedt al snel geen uitdaging meer. Je werknemer zal zich gaan vervelend en kan niet wachten tot hij of zij weer naar huis mag. Worden er alleen hele moeilijke klussen op het bureau gelegd, dan zal hij werkdruk gaan ervaren. Je werknemer kan deze klussen niet naar behoren uitvoeren, wat stress oplevert. Uitdagende werkzaamheden die als gemiddeld lastig worden ervaren, werken het beste voor het werkgeluk.

  1. Zorg voor afwisseling in de werkzaamheden

De hele dag door hetzelfde doen is saai en geestdodend. Dat vindt iedereen. Voldoende afwisseling in de werkzaamheden houden je werknemers alert. Moeilijke klussen af kunnen wisselen met makkelijke taken brengt rustpuntjes in de dag. Zorg voor voldoende afwisseling, maar ook weer niet voor teveel. Teveel van de hak op de tak springen levert onnodige stress op bij je werknemers.

  1. Zorg voor duidelijke communicatie

Een werknemer die weet wat er van hem of haar verwacht wordt, zal met plezier aan het werk gaan. Vage taakomschrijvingen brengen onzekerheid met zich mee. Dit levert stress op. Je werknemer weet namelijk niet wat er moet gebeuren, wat de kans groot maakt dat er iets fout gaat. Dan moet het werk weer opnieuw. Met dat vooruitzicht zal je werknemer de taak maar half doen.

Door duidelijk te communiceren over de werkzaamheden kan je werknemer hier vol mee aan de slag en deze taak tot in de puntjes uitwerken.

  1. Sociale contacten op de werkvloer

Mensen blijven kuddedieren. Ze voelen zich het meest op hun gemak in een groep waar ze bij passen. Voldoende, prettige sociale contacten op de werkvloer dragen bij aan het werkgeluk. Een goede sfeer tussen collega’s laat de werkdruk dalen.

Werkt elke werknemer aan zijn of haar eigen taken of wordt er in een team samengewerkt? Het teamgevoel draagt bij aan een positieve werksfeer. Zelfs als er individueel wordt gewerkt, kun je als leidinggevende dit teamgevoel versterken door te laten zien wat je werknemers samen hebben gerealiseerd.

Ook buiten werktijd kun je sociale interacties tussen collega’s stimuleren met borrels en teambuilding uitjes.

  1. Een passend salaris

Het werk kan nog zo leuk zijn, er hoort ook een passend salaris bij. Te lage beloningen zorgen voor ontevredenheid bij de werknemers. Maar te hoge salarissen staan een gezonde doorstroming binnen het bedrijf in de weg. Een passend salaris zorgt voor tevredenheid bij je werknemers en biedt ruimte om te groeien binnen de organisatie.

  1. Veilige werkomgeving

Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt. Als ervaren werknemers een te hoge werkdruk ervaren, mag dit zonder commentaar gemeld worden. Hier kun je als leidinggevende direct mee aan de slag.

  1. Waardering voor het werk

Zoals eerder al genoemd, voelen mensen zich beter en gelukkiger als ze anderen blij kunnen maken. Je waardering uitspreken voor de werkzaamheden van een werknemer is een kleine moeite, maar draagt voor een groot deel bij aan het werkgeluk. Ook de mate waarin de werknemer zelf tevreden is over zijn werk draagt hieraan bij. Geef je werknemers daarom bij voorkeur taken die ze goed af kunnen ronden, zodat je ze een compliment kunt geven.

  1. Een goede leidinggevende

Ook als leidinggevende draag je bij aan het werkgeluk van je werknemers. Je hebt in grote mate de controle over hoe je werknemers zich gedragen op kantoor. Door heldere communicatie en goed te luisteren kun je de werknemers faciliteren en ze alles bieden wat ze nodig hebben. Er zijn diverse ontwikkelingspunten die je als leidinggevende kunt oppakken om een goede baas en leidinggevende te worden.

  1. Doorgroeimogelijkheden

Vastzitten op een plek zonder doorgroeimogelijkheden, is voor veel werknemers een reden om naar een andere baan uit te kijken. Persoonlijke groei is belangrijk voor mensen. Cursussen, trainingen en opleidingen aanbieden, zorgt ervoor dat je werknemers kunnen groeien binnen het bedrijf. Deze mogelijkheden zorgen voor meer werkgeluk.

  1. Eerlijke behandeling

Nederlandse werknemers hebben en groot rechtvaardigheidsgevoel. Worden er veranderingen doorgeduwd zonder overleg, dan kan dat iemand tegen de borst stuiten. Vervolgens kunnen de hakken in het zand gaan. Een eerlijke behandeling waarbij werknemers betrokken worden bij beslissingen en op de hoogte worden gehouden van veranderingen, zorgt voor betrokken werknemers.

Wat staat het werkgeluk in de weg?

Als alle bovenstaande punten aanwezig zijn op kantoor, zouden je werknemers werkgeluk moeten ervaren. Ontbreken er een paar dan wordt het moeilijker. En dan is er ook nog de persoonlijke houding van je werknemers tegenover het werk.

Ziet je werknemer zijn of haar baan als noodzakelijk, dan zal hij of zij weinig werkgeluk ervaren. De situatie zal heel anders zijn als een werknemer voldoening haalt uit zijn werk en zijn baan ziet als een manier om persoonlijk te kunnen groeien.

Ontdek je bij een van je werknemers een negatieve houding ten opzichte van het werk? Ga dan open en eerlijk met elkaar in gesprek. Hoe kun je deze werknemer helpen? Kun je hem meer verantwoordelijkheid geven, een opleiding of andere taken aanbieden? Door werknemers positief naar hun werk te laten kijken ontstaat er een betere sfeer op de werkvloer.

De 12 geluksfactoren op het werk

Autonomie en plezier hebben in ons werk vinden we tegenwoordig steeds belangrijker. Toch is bijna een kwart van de Nederlanders ongelukkig op het werk. Met als gevolg dat het aantal mensen met burnout klachten toeneemt. We werken harder, ervaren hoge werkdruk en hebben er minder over te zeggen.

Kijk welke twaalf factoren samen bepalen of je je gelukkig voelt op het werk. Arbeidspsycholoog Peter Warr en journalist Guy Clapperton stelden deze toptwaalf op op basis van wetenschappelijke literatuur. Kijk eens hoe dit voor jouw baan eruit ziet. Geef je baan voor iedere factor een rapportcijfer. En eerlijk zijn hè.

Hier alle twaalf nog even op een rijtje:

  1. De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet (autonomie)
  2. Gebruik kunnen maken van je sterke kanten, je kwaliteiten
  3. De mate van uitdaging, waarbij ‘gemiddeld lastig’ het beste is
  4. Veel afwisseling, maar ook weer niet zoveel dat het stress oplevert
  5. Weten wat er van je verwacht wordt
  6. Voldoende en prettige sociale contacten
  7. Een passend salaris
  8. Veilige en plezierige werkomgeving
  9. De mate van waardering voor het werk door jezelf en anderen
  10. Een goede baas
  11. Voldoende toekomstperspectieven
  12. Een organisatie waar je eerlijk behandeld wordt.

Wat vind jij belangrijk?

De scores die je hierboven hebt gegeven zeggen iets over het welbevinden en de betekenis die je aan je werk geeft. Kijk eens waar je hoog op scoort en waar laag? Wat zegt dit over jou?

Inzicht in jezelf

Als je meer geluk in je werk wilt ervaren is het van belang dat je over voldoende zelfkennis beschikt. Dat je weet wie je bent, wat je wilt, wat je kunt, wat je kwaliteiten zijn, waar je energie van krijgt, wat je purpose is en hoe je dit vervolgens optimaal kunt benutten. Dat is je vertrekpunt, de basis. Van hieruit kun je gaan bouwen aan je eigen fundament en werkgeluk. Je kunt een visie ontwikkelen die bij jou past, bij je persoonlijke kernwaarden en werk doen die jij als zinvol ervaart.

Soms is dit een hele zoektocht maar met de juist begeleiding is dit voor jou mogelijk. Mits je in de spiegel wilt kijken en de uitdaging aan wilt gaan. Als je namelijk met andere ogen naar jezelf kan kijken en jij jezelf openstelt kom je namelijk tot diepe en mooie inzichten. Je kunt stappen zetten naar je eigen geluk in je werk.

Wanneer ga jij het anders doen?

Gelukkig werken ligt natuurlijk niet gelijk voor het oprapen. Je moet er wel echt zelf iets voor doen. Jij bent aan zet. Je kunt er veel over blijven lezen. Redenen en smoesjes bedenken om het niet te doen (je legt het dan lekker buiten jezelf om het niet aan te gaan) maar dan gaat er weinig veranderen. Zeg maar niks. Als je echt in beweging wilt komen dan zijn er helaas maar twee opties, namelijk:

  1. Je onderneemt geen actie en dingen blijven zoals ze zijn. Dan kun je je eigen werkgeluk niet veranderen.
  2. Je onderneemt actie, je pakt de regie en dingen komen in beweging en gaan veranderen. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen werkgeluk. Je gaat van werkdruk naar werkgeluk.

Meld je hier aan voor ons 5-daagse programma ‘Werk & Geluk’ aan de Zeeuwse kust, en kies voor 20% gedragsverandering in 20 weken.

Als je verandering wilt in je werk of leven, begint dat met die eerste stap.

Zet jij de eerste stap naar gelukkiger werken? We ontmoeten jou, je collega’s en werknemers graag.

Liefs Astrid & Yolanda